Fiolinist Vilde Frang er i dag en av Norges internasjonalt aller mest kjente musiker. I 1994 var hun én av 27 unge deltagere i den første sommersymfonien i Valdres.
Det kunne ha vært skummelt, men jeg var heldig for jeg hadde bestevenninnen min Catharina Chen der, mimrer Vilde. Dessuten var hun allerede elev av kursleder Alf Richard Kraggerud, så egentlig var det bare omgivelsene som var nye. Menneskene rundt var de samme. Vilde kom tilbake til sommersymfonien åtte ganger.
– Det var et sosialt høydepunkt for meg å komme til Valdres hvert år – hele strykemiljøet fra Barratt Due dro dit. Sommersymfonien markerte overgangen fra skole til sommerferie, sier Vilde nostalgisk.
Bestevenninnene Vilde og Catharina, på kurs i 1994
I Valdres ble hun kjent med andre unge musikere. Først Hemsingsøstrene, Ragnhild og Eldbjørg, og etter hvert også blant andre Guro Kleven Hagen. – For meg var det sommerens eventyr der vi spilte og lekte. Det var jordens navle! Med så få deltagere opplevde Vilde det som et veldig samlet miljø, nesten som en familie, med intime konserter med lærerne på balkongen i 2. etasje på folkehøgskolen. Deltagerne fikk også en mulighet til å bli kjent med de store klassisk/romantiske kammerverkene på et tidlig tidspunkt i sitt liv. – Men samværet med de andre barna var like viktig. Vi spilte skuespill, hadde sangopptredener og spilte billiard. Og så fikk vi sjokoladepålegg til frokost gjennom hele kurset, mimrer Vilde. Midt på tunet mellom husene sto ”Kunnskapens tre”, som barna pleide å klarte opp i – helt til topps. Der satt vi og spiste is, mens foreldrene tryglet oss om å komme ned. Når vi dro fra Valdres – da begynte sommeren på alvor, sier Vilde.
Berit Værnes underviser Vilde, sommeren 1994
Hun viste seg å være et usedvanlig stort talent. Sytten år gammel dro Vilde Frang til Kronberg Academy ved Frankfurt, grunnlagt av cellisten Mstislav Rostropovitsj og med lærere som Gidon Kremer, Yuri Bashmet og Frans Helmerson. Anne-Sophie Mutter kom til å bli en viktig mentor, men den aller viktigste læreren for Vilde er og blir Alf Richard Kraggerud, som hun begynte hos på 7-årsdagen.
Sommersymfonien 1999, i front fra venstre: Ragnhild Hemsing, Vilde, Ingvild Ranum og Maria Carlsen. Foto: Bente Hemsing
Vilde befinner seg nå i det internasjonale toppsjiktet av fiolinister og har dermed muligheten til å jobbe med de aller fremste orkestrene rundt om i verden. Våren 2019 har hun spilt i Tyskland, Storbritannia, Irland, Belgia, Italia, Sveits, Frankrike, Russland, Japan, Sør-Korea, Monaco, og såvel Pittsburgh som San Francisco i USA. Senere i år venter Østerrike, Ungarn og New York. Hun har mottatt diverse høythengende priser, som Grammy Awards, den tyske Echo Preis og den norske Kritikerprisen. Men det har ikke gjort at minnene fra Valdres har bleknet. Hun husker fortsatt den lille ekspedisjonen fra folkehøgskolen, gjennom skogen til fossen, som var et must hvert år. – Til og med guttene kunne finne på å plukke svære blomsterbuketter på turen, for senere å overrekke dem på scenen etter en konsertfremførelse. Og så husker jeg Stephan Barratt-Dues hylende morsomme strykeorkesterprøver, ler toppsolist Vilde Frang.
Intervjuer: Hilde Holbæk-Hansen i anledning Valdres sommersymfoni 25-års jubileum.
Mindre justeringer av sommersymfoniens stab, februar 2024.
(Ingress Foto: Marco Borggreve)