Nythun Arinakarbovskaya 30

Kongelig historie – og nye retter hver gang

Når vi trår inn døra på Nythun, er Marit allerede nede for å hilse på oss – vennlig, varm, og med en energi som straks får oss til å senke skuldrene. Ikke lenge etter kommer Jørn ut med det bredeste og blideste smilet man kan tenke seg. De skal fortelle oss om Nythun, hotellet de har drevet med kjærlighet og stolthet siden 1994, og ikke minst – om middagen de skal servere til gjestene våre under konserten 28. juni kl. 18.30.

 

Kongelig besøk

Vi setter oss. Marit og Jørn virker litt nervøse, men også forberedt – det er tydelig at de har tenkt nøye gjennom alt de vil dele. Og det er ikke overraskende – dette er mennesker som kjenner hotellet sitt til fingerspissene, som har bygget opp stedet lag for lag, og som til og med har hatt kongelig besøk.

For femten år siden bodde nemlig Kong Harald og Dronning Sonja hos Marit og Jørn. I forkant av besøket pusset de opp deler av hotellet i rekordfart – på bare tre og en halv uke forvandlet de interiøret, med hjelp fra familie og venner, og sørget for at kongeparet reiste derfra fornøyde og imponerte. Marit viser oss bilder fra den tiden: rom som forandret seg, mammaen hennes som fortsatt levde og var med i prosessen – minner malt i varme farger og godt arbeid.

Nythun Arinakarbovskaya 17

Kaffe, kjeks og kabaret

Rundt oss går ansatte stille og vasker glassdører og vinduer. Alt er på stell. Lysene tennes, vi får servert aromatisk kaffe etter våre egne ønsker – cappuccino og espresso i vakre kopper, med kjeks på fine asjett. Og så, nesten som et rituale, strømmer historiene på.

Vi ler godt når Marit forteller om kabareten de kommer til å ha på lunsjmenyen i påska – en rett hun husker godt fra da moren hennes sto for påskelunsjen. Og det henger et gammelt bilde som viser morens lunsjservering. Menyen er nostalgisk og nært, akkurat slik man håper det skal være når et sted forvaltes av folk med røtter og hjerte i det de gjør.

Vi spør dem om de noen gang har tenkt tanken på å gjøre noe annet. Marit ler litt, og sier at ja – kanskje når det er fullt bryllup og alt står på som verst – da kan tanken streife forbi. Men den varer aldri lenge. For dette er jo gøy. Skaperglede, vertskap og matkunst – det er her de hører hjemme.

Nythun Arinakarbovskaya 13

Aldri samme rett to ganger

Og det merkes. For på de femten årene de har samarbeidet med Valdres Sommersymfoni, har de aldri servert den samme retten to ganger. Hver gang finner de på noe nytt. Når vi lufter idéen om temakonserter i årene som kommer, griper de umiddelbart tak i tanken – Jørn finner fram et ark for notere ned det vi foreslår, Marit tar frem en bok som beskriver hva folk spiste på ulike tider. Vi blar i menyen fra begynnelsen av 1900-tallet, og leser sammen. De er så ekte og naturlige, at det smitter. 

Vi får omvisning – akkurat som vi håpet på. Rommene, hotellet, drivhuset. Der ute i veksthuset snakker vi om å dyrke sin egen mat, om tradisjoner fra andre land man skulle tatt med hit, om gartneren som kommer to ganger i uka for å hjelpe til med å høste alle de flotte grønnsakene som blir til fargerike og smakfulle retter på gjestenes tallerken.

Sola skinner. Isen ligger fortsatt på vannet, men fuglene har begynt å synge sine vårsanger. Det er idyllisk og beroligende, som å tre inn i et lite eventyr.

Og snart – ja, snart – kommer sommeren. Og med den, en kveld med nydelig mat og magisk musikk, spilt av Alexander Rybak, Ebba Lejonclou og Stefan Ibsen Zlatanos. Repertoaret er foreløpig en hemmelighet – og kanskje er det nettopp det som gjør det hele så spennende.

For er det ikke det vi lengter etter – å bli overrasket, forundret, rørt?


Velkommen til Nythun 28. juni. Dette blir en kveld å huske.

Bestill billett til Festkonsert på Nythun