VSS Jubileumspost Nettartikkel 5

Første lokale deltaker

Ragnhild Hemsing kombinerer solistkarriere med familieliv og har sammen med lillesøster Eldbjørg skapt sin egen musikkfestival – Hemsingfestivalen – i Aurdal i Valdres.

Ragnhild (til høyre) og lillesøster Eldbjørg var tidlig ute med å opptre for publikum i Valdres. Foto: Privat. 

Ragnhilds første lærer var mamma Bente Hemsing hjemme i Aurdal. Men allerede på sommersymfoniens andre år – i 1995 – var da syvårige Ragnhild med. – For en lokal jente fra Valdres var det en kjempeinspirasjon, sier Ragnhild. – Det var spennende. Vi fikk spille kammermusikk og i orkester. Det var flotte lærere som Alf Richard og Henning Kraggerud og Eileen Siegel, og jeg ble kjent med barn fra hele landet. Det kom godt med når Ragnhild senere samme år begynte å reise den lange turen inn til Oslo og Barratt Due Musikkinstitutt en gang hver uke for å ha timer med Alf Richard Kraggerud. 

– For hver sommer møtte jeg flere nye unge musikere, og spesielt husker jeg det året Frida Fredrikke Waaler Wærvågen var med første gang. Hun er fortsatt en av mine nærmeste venner, forteller Ragnhild.

Trio Brio øver under sommersymfonien i 2001. 
Andrè, Ragnhild og Frida med støtte fra Marina og Aage. 

Hun ble også kjent med Vilde Frang, Catharina Chen og Magnhild Skomedal Torvanger fra Harstad, som hun fortsatte å møte da hun kom til Oslo. Etter bacheloreksamen i Oslo, studerte Ragnhild Hemsing hos Boris Kuschnir i Wien. Til tross for en aktiv solistkarriere har Ragnhild og ektemannen Hallgrim Hansegård, som driver dansekompaniet Frikar, valgt å bo i hjemkommunen. Paret og deres to barn bor i Sorenskrivergården i Aurdal. Huset er av kommunen definert til kulturformål og herfra drives både Frikar-virksomhet og Hemsingfestivalen. Ragnhild er festivalleder. Det kunstneriske ansvaret deler hun med sin søster Eldbjørg. – Med vår tids kommunikasjoner og internettvirksomhet kan man egentlig bo hvor som helst, forklarer Ragnhild. Det hadde blitt reising uansett hvor jeg bor, og fordelen med å bosette seg på hjemstedet er at man har besteforeldre som kan stille opp for barna når det trengs.

Sommersymfonien er fortsatt noe som klinger svært positivt i Ragnhilds ører.
– Jeg er begeistret for Alf Richard Kraggeruds ideal om «læring gjennom lek». Det ble absolutt stilt krav til oss, men lek var en viktig del. Fordi vi bodde hjemme og ikke på folkehøgskolen gikk vi kanskje glipp av det som skjedde utover kvelden. Men jeg var ivrig til å spille badminton, husker Ragnhild.

Sommersymfonien 1999, i front fra venstre: Ragnhild, Vilde Frang, Ingvild Ranum og Maria Carlsen. Foto: Bente Hemsing

Ragnhild Hemsing har vært gjesteartist ved alle store norske festivaler og konserthus, blant andre Festspillene i Bergen, Festspillene i Nord-Norge, kammermusikkfestivalene i Oslo, Stavanger og Trondheim, Nordlysfestivalen i Tromsø, Hardingtonar og Førde Internasjonale Folkemusikkfestival, der hun har kombinert folkemusikk med et klassisk repertoar.

Hun har også medvirket på festivalene Cheltenham, Verbier, Bellerive og Alpen Klassik, og spilt i Wigmore Hall, Kennedy Center i Washington D.C., i Mariinsky Concert Hall, Beethovenfest Bonn, Moravian Autumn i Brno, WDR Köln og Schwetzinger SWR Festspiele. Sammen med Tor Espen Aspaas medvirket hun i Griegs fiolin sonate nummer 3, opus 45, i det direktesendte 175-årsjubileumet for Edvard Grieg: ”Grieg – minutt for minutt”. De to har også gitt ut CD med musikk av Grieg, Sibelius og Nielsen. Men allikevel er det fortsatt plass for sommersymfonien. 

– Jeg har hatt en helt fantastisk tid på sommersymfonien i alle disse årene, sier Ragnhild Hemsing.

Ragnhild har opptrådt på Valdres sommersymfoni - festivalen ved flere anledninger. 

Konsert på Revling gård under Valdres sommersymfoni - festivalen, 2019. Foto: Tom Henning Bratlie

Fra 2017 inngikk Hemsingfestivalen og Valdres sommersymfoni et samarbeid om en felles årlig julekonsert. Konsertene har blitt en veldig hyggelig tradisjon for begge festivaler. Eldbjørg, Ragnhild og Guro har hvert år med seg gode venner og artister som har spilt for fullsatte saler. 

Intervjuer: Hilde Holbæk-Hansen i anledning Valdres sommersymfoni 25-års jubileum. Mindre endringer og tillegg av Valdres sommersymfonis stab, 2024.